top of page

Report z otevírací party steampunkového lazebnictví a piknik

Dalo by se říci, že neděle 21. června doslova překypovala společenskými zážitky. S určitostí nevím, zdali to platí i o ostatních městech, ale v Praze tomu tak dozajista bylo. Důvodem byly hned dvě alternativně laděné akce pořádané v jeden den – otevírací party steampunkového kadeřnictví a piknik organizovaný redakcí internetového magazínu Steamzine.cz. A takové lákavé spojení už přece stojí za to!


Vše začalo krátce po poledni v provozovně prvního pražského steampunkového kadeřnictví Napařená hlava. Na návštěvníky čekala stylově čistá a útulná provozovna ozvláštněná historickými prvky umně zkombinovanými s novodobou technikou, přátelští kadeřníci a samozřejmě bohatý program.


Kdo právě nepopíjel delikátní čerstvě upraženou kávu nebo se neobčerstvoval u grilovacího koutku s točenými nápoji, mohl se pokochat a zakoupit výrobky z uměleckých dílen, které pro tento den obsadily část prostorného dvorku před provozovnou. Mezi prodejními značkami byli zastoupeni: umělecké krejčovství Classy Lady, ateliér Hybridity, Leonard Medek se svými steampunkovými literárními díly a stříbrnými šperky z dílny Hanky Ebermannové, tvůrci geometrické bižuterie M Ø Z, korálkářka Monica Otmili Handmade, Skynet a její nabídka precizně recyklovaných drobnůstek, Skřepaslík a oděvní značka Sleeping-Beuaty.



V rámci otevírací akce byla návštěvníkům zpřístupněna také možnost bezplatného nalíčení a úpravy účesu, které se zhostila profesionální vizážistka a kosmetička Zuzana Dobrotková a zruční kadeřníci Napařené hlavy – Tomáš a Aalenky. Tuto možnost ocenili především hosté, kteří pokračovali dále na viktoriánsko-steampunkový piknik a mohli tak stylově doladit svůj zevnějšek ještě před akcí. Sama jsem této možnosti využila a z „proměny“ byla nadšená. Od té doby jsem v Napařence stálou zákaznicí a mé vlasy si díky jejich ekologické vlasové kosmetice zpívají a tančí čaču :-). Během otevíračky probíhala rovněž tzv. šťastná půlhodinka – tedy možnost objednání za zvýhodněné ceny a soutěž v šití na starém šlapacím stroji, které se zúčastnila většina osazenstva, mužské hosty nevyjímaje. Následovalo vyhlášení vítězů a živé vystoupení electro-swingové kapely MoveBreakers, jejíž živé a pozitivně laděné tóny příjemně doprovázely odpolední program.


To už jsme ale opouštěli rozprouděnou zábavu v Napařené hlavě a pomalu mířili do Havlíčkových sadů, kde se měl od 15.00 konat náš piknik. Na místo jsme dorazili se zpožděním, znavení z dlouhé pěší cesty a na náladě nepřidal ani fakt, že prostory v bezprostřední blízkosti Grotty právě procházely rozsáhlou rekonstrukcí, která nám znemožnila „rozbít tábor“ v jejích vlídných zákoutích. Nakonec jsme tedy vzali za povděk trávníkem před Gröbeho vilou, kde na nás již netrpělivě čekala druhá skupina návštěvníků pikniku.


Možnost odpočinku na soukromém místě krytém z obou stran keři a na svěžím, (v porovnání s ostatními parnými červnovými dny) chladném vzduchu přišla vhod a příjemně osvěžila. Návštěvníci pojali tuto událost tradičně ve velkém stylu, čemuž napovídalo množství důmyslných i jednodušších outfitů inspirovaných rozličnými obdobími 19. století, steampunkem, nebo lolita módou. Ze směsice nejrůznějších kombinací vyvstávaly potom jako opěrné módní body nezbytné korzety, cylindry, peleríny a paraplíčka.

Po vlídném uvítání organizátorky Margueritte následovalo mé skromné povídání o historii tradičního pití čaje ve Velké Británii a pak už se jen odpočívalo, konverzovalo a hodovalo. Hosté se překonali a sortiment piknikových pochoutek byl vpravdě široký. Většina ochutnávek tedy probíhala formou směnného obchodu, tedy můj sýrový šnek za Váš koláč, muffin, cupcake, cokoliv. Obzvláště famózní byl Marguerittin višňový cheesecake (třešně a višně se tou dobou vůbec těšily nezvyklé oblibě), který bych ráda zmínila zvlášť a ještě jednou za něj tímto poděkovala :-). V řadách hostů se ukrývalo i poměrně velké množství nadšených fotografů, čehož jsme náležitě využili a nechali se v průběhu celého pikniku vesele zvěčňovat.

Vítaným ozvláštněním celého posezení pak byla literární soutěž, která se nesla ve znamení poezie s tematikou příbuznou zaměření pikniku. Akceptovatelný byl tedy jakýkoliv námět týkající se 19. století nebo steampunku. Celkem se nás zúčastnilo pět a tematický záběr byl velmi široký. Od veršů budovatelských, přes sociální, romantické až po humorně dvojsmyslné pojetí parního mechanismu. Toto dílo nakonec zaujalo posluchače nejvíce. Pomyslnou třešničkou na dortu soutěže pak bylo hlasování ve formě přidělování skleněných kuliček, které se místy zvrhlo v skleněnkovou bombardaci soutěžících. To se mě naštěstí netýkalo, neb jsem se, spolu s jedním dalším poetou, podělila o krásné poslední místo :-). Ceny byly ale i tak více než přátelské a kromě odměn edibilních na nás čekaly i ty ryze praktické, za všechny mohu zmínit např. nádherné secesní záložky, kalendáře Mocného koloběhu, nebo originální peruánské náhrdelníky. Bez ohledu na střídavě zataženou oblohu, která nám hrozila pokazit zábavu nějakou tou nečekanou přeháňkou, jsme si piknik skvěle užili a vše ustáli bez úhony, se suchými dekami. Napomohl tomu pravděpodobně i včasný přesun na afterparty do česko-bavorské pivnice Dno pytle, kde, jak vím z doslechu, pokračovala bujará zábava až do pozdních nočních hodin. Důkazem, že se akce vydařila, byly i bezprostřední podněty k uspořádání dalšího pikniku. Ten se konal 15. srpna a rovněž dopadl na jedničku, ale o tom až někdy příště :-)

Doprovodné foto:

Daniela Hlasová, Angelica Coufal, Neko Misho Hyuny, Grestem a oficiální fotograf Napařené hlavy.

Archiv
bottom of page