top of page

Vánoce se blíží a Lolita srazy s nimi!


Je to sotva pár dní, co jsme se rozloučili s horkým letním sluncem a na dveře již pomalu klepou Vánoce... Lépe řečeno vánoční akce a setkání, jejichž přípravy probíhají bez ohledu na počasí již od léta.

Letos se budou konat srazy rovnou tři - 28. 11. v Praze, 5. 12. v Brně a 12. 12. v Olomouci. A protože se i letos podílím na organizaci toho pražského, je jisté, že se na něm u stánku Sleeping-Beauty uvidíme :-)


Když v prosinci roku 2008 zorganizovala Ketmara první větší vánoční lolita sraz v Praze, málokdo tušil, že se z přátelského setkání příznivců této japonské módy stane tradice, která v české komunitě trvale zdomácní. Neuplynul ani jediný rok, v němž by se velký Vánoční lolita sraz nekonal, a během těch osmi let jsme mohli prostřednictvím reportů a fotografií na Ketmařině blogu průběžně sledovat jeho vývoj. Jak se z komorního setkání stala postupem času největší akce roku s bohatým programem a celorepublikovým zastoupením.

Je úžasné, jak se česká lolita komunita rozrůstá, čehož je právě vánoční sraz jasným důkazem. Vždyť počet lolitek, které dorazily na první sraz, se během těch osmi let více než ztrojnásobil a toto číslo stále roste!


To je také jedním z důvodů, proč je nutné neustrnout a přizpůsobovat podmínky akce neustále se měnícím okolnostem a potřebám návštěvníků i organizátorů. Jak jistě víte, i jejich obsazení se v uplynulých letech změnilo a rozšířilo a já jsem velmi poctěná, že jsem byla i letos oslovena, abych se na přípravách, které zajišťují Ketmara, Margueritte a Pierrette (která má pod patronací rovněž sraz brněnský a olomoucký), podílela i já.


S rostoucím počtem hostů je stále náročnější celý sraz připravit, s čímž úzce souvisí i obtíže s hledáním vhodných prostor. Proto jsme dlouho probíraly nejrůznější alternativy a zvažovaly, které místo pro akci zvolit. S ohledem na připravovaný program jsme se nakonec domluvily a oslovily vedení klubu Kotelna, který je zavedený a má s pořádáním velkých společenských akcí již bohaté zkušenosti. Za všechny můžeme zmínit kupříkladu přehlídky La Femme projektu, který s Kotelnou spolupracuje již několik let, či dubnový Viktoriánsko-steampunkový Čaj o páté pořádaný redakcí Steamzine. V prostorách klubu dlouhodobě vystavuje také tajemná umělkyně Jessie Loarn, která v loňském roce debutovala olomouckou výstavou Dolores.


Klub Kotelna disponuje opravdu velikým prostorem, takže kromě dostatečného počtu míst k sezení budeme mít k dispozici rovněž hlídanou šatnu, velký sál s přehlídkovým molem a promítacím plátnem, fotoateliér, prostor pro nalíčení a úpravu účesu a oddělenou převlékárnu pro dámy, které budou chtít doladit svůj outfit až na místě.


Velkou výhodou je rovněž perfektní technické zázemí, které bychom v klasické kavárně hledaly jen stěží. Budete si tedy moci užít sraz bez zbytečného mačkání v malém prostoru a vychutnat si připravovanou přehlídku, aniž by Vám uniklo jediné slovo, nebo detail outfitu.


Ani letos nebudou chybět stánky předních lolita značek, jejichž množství bude vzhledem k příznivé velikosti sálu vyšší než obvykle, takže je rozhodně nač se těšit. Jestliže necháváte nákupy vánočních dárků na poslední chvíli, letos můžete udělat výjimku, protože 28. listopad je přímo ideálním datem k nákupu u Vašich oblíbených i dosud zcela neznámých značek ;-)

Kromě zábavy a rozmanitého programu (o jehož jednotlivých částech budete moci hlasovat zde) pro Vás s Kotelnou připravujeme bohaté občerstvení, v jehož rámci si přijdou na své i vegetariáni, vegani nebo alergici. Samy dobře víme, jak je někdy obtížné vybrat si z jídelního lístku, když má člověk problém s některými druhy potravin, proto se snažíme sestavit vánoční menu tak, aby nikdo z přítomných netrpěl hladem ani žízní. To vše za velmi příznivé ceny.


Protože příprava takto velkého srazu je opravdu náročná a podílí se na ní i mnoho dalších osob, které je zapotřebí zaplatit (např. slečna, která se bude celý večer starat o šatnu nebo technici zajišťující světlo a ozvučení přehlídky), dohodly jsme se pro letošní rok na symbolickém vstupném. To činí 50,- Kč na osobu a zahrnuje poukázku na drobné občerstvení (šálek lahodného čaje & muffin) a lístek do tomboly.


Klub je jinak velmi dobře dostupný městskou hromadnou dopravou – nachází se zhruba 300 metrů od stanice metra Depo Hostivař na trase „A“ a v bezprostřední blízkosti jsou také stanoviště cca sedmi autobusových linek, takže ani pro mimopražské by neměl být problém se na místo konání dostat. Návštěvníky, kteří by si ale i tak nebyli cestou jistí, rády vyzvedneme na připraveném předsrazu a doprovodíme až na místo.


Do srazu sice zbývá ještě mnoho času, ale organizace je již v plném proudu, takže pokud máte ohledně akce jakýkoli dotaz či připomínku, neváhejte se obrátit na některou z organizátorek. Rády vše probereme, zodpovíme Vaše otázky a rozptýlíme případné pochybnosti. Těšíme se na Vás! :-)


----


Fotografie byly pořízeny na dubnovém Čaji o páté a jejich autorem je Tomáš Mičák.



Archiv
bottom of page